Grad Barcu

Barč, glavni grad Drave


Barč, gradić u dinamičnom razvoju na mađarsko-hrvatskoj granici, prirodno središte barčanske mikroregije. Njegov cestovni granični prijelaz vrata su Europske unije prema Južno istočnoj Europi. Grad se nalazi na području Nacionalnog parka Dunav-Drava.

Sredinom 60-ih godina, zahvaljujući industrijskom postrojenju, pokretanju srednjoškolske nastave, obnovi mosta na rijeci Dravi, razvijanju infastrukture, izgradnji institucionalne mreže, 1979. godine naselje dobiva naslov grada.

U devedesetim godinama gospodarstvo grada razvijalo se gotovo bez presedana, 301862k1izgrađen je novi centar grada, te šetnica, omogućujući kupovinu i rekreaciju na kulturnoj razini. Osuvremenjen je granični prijelaz, izgrađeni su trgovački objekti i industrijski park. U razvojnom planu graničnog prijelaza već je ostvarena izgradnja parkirališta za kamione, a planira se još izgradnja fito- i veterinarsko-sanitarne stanice, osnivanje slobodne zone i carinske agencije.

U ožujka 1998. Barč i njegova regija dobiva status „Poduzetničke zone“, što za investitore znači porezne olakšice, nadalje nudi bezbroj mogućnosti za prijavu povoljnih natječaja.


Pored industrijskog razvitka – oslanjajući se na uspjehe s kraja prošlog stoljeća – grad želi razvijati trgovinu. Prijašnjih godina trgovina je bila u punom usponu zbog hrvatskog šoping turizma. Prema istraživanjima Barč i njegova okolica, zajedno s hrvatskim turistima predstavlja kupovnu moć grada sa 100-130 tisuća stanovnika. Na temelju toga izgrađen je Šoping centar Polus. U centru grada izgrađen je dodatni trgovački centar.

 

S gledišta regionalnog razvoja izuzetno je važan razvoj turizma. Grad Barč i njegova okolica prvenstveno želi iskoristiti mogućnosti koje pružaju Nacionalni park Dunav-Drava i rijeka Drava. Kao strateški cilj može se odrediti njihovo turističko iskorištavanje, poštivajući pritom sve propise za zaštitu prirode.

 

Nastavljajući svoju povijesnu tradiciju, Barč postaje trgovački grad, s razvijenim turizmom i industrijom, značajnim za cijelu regiju. Grad se mogao razvijati dinamično u zadnje vrijeme iz razloga, jer su ljudi koji žive u njemu otvoreni i pravi su inicijatori. Svjesno planiraju i grade svoju budućnost. Nakon priključenja Europskoj uniji, značaj grada bit će još veći, pošto će u Barču biti najznačajniji granični prijelaz u Južno-istočnoj Europi.

 

Barč i njegova okolica

 

 

 

Turističku atraktivnost grada Barča čine rijeka Drava i zaštićena priroda pokraj Drave. Vrijednosti netaknute prirode pod strogom kontrolom na granici bivše Jugoslavije od 1996. čuva tada osnovan Nacionalni park Dunav-Drava.

 

 

 

Drava nudi poseban doživljaj za ribolovce, ali pošto je granična rijeka i više puta prelazi granicu, ribolov je na njoj reguliran posebnim propisima.

 

 

 

Rukavci, kao što su Ó-Drava ili Kis-bók, koji se nalaze u predivnom ambijentu, pružaju nezaboravne trenutke ribolovcima. Ribolov je omogućen u organizaciji ribolovne udruge.

 

 

 

Na istočnoj strani dravskog mosta započela je izgradnja nove plaže, upravo na mjestu nekadašnje vrlo popularne stare plaže. Ljubitelji riječnog kupanja uskoro će se moći odmarati i svoje slobodno vrijeme provesti na suvremenoj plaži sa sportskim, ugostiteljskim i uslužnim objektima, kampom i parkiralištem za aute.

 

 

 

U proljeće 2002. dovršena je luka, iz koje redovito isplovljavaju brodovi na izlete u organizaciji Turističke agencije Dravatours. Ova usluga je veoma popularna među lokalnim stanovništom i turističkim grupama, kojih ima sve više.

 

 

 

Drava je pogodna za riječne sportove. U veljači 2001. osnovan je Sportski klub za vodene sportove i pješačenje, koji je potaknuo razvijanje lokalnih vodenih sportova. Klub je smješten na nizvodnoj strani cestovnog mosta – Drava 152+300 rkm. – s pristaništem koje prima brodove-čamce namijenjene za sport i rekreaciju.

 

 

 

Ubuduće sportska događanja mogu biti kao turistička atrakcija. Lokacija za vodene sportove nalazi se na Dravi od 149 do 162 rkm. Na tom dijelu rijeke bavljenje sportskim aktivnostima je dopušteno.

 


Istovremeno sa strategijom razvoja u izradi lokalne samouprave, koncepciju za razvijanje turizma izradio je Nacionalni park Dunav-Drava, a prema kojoj je u planu povećanje broja poučnih staza, turističkih ruta, mjesta za izletišta, te osiguranje stručnog vodiča za turiste u grupama i izdavanje turističkih karata.

 

 

 

Obrazovni i izložbeni centar Ravnateljstva Nacionalnog parka Dunav-Drava otvoren je u ljeto 2004. u Dravaszentesu (sastavni dio Barča). U središnjem objektu ustanove održavaju se izložbe i predavanja, a ovdje ima mjesta i za smještaj manjih grupa. Za promatranje ptica na velikoj livadi izgrađena je promatračnica. Na jednom dijelu livade uzgaja se sivo govedo, kako bi turisti iz bliza mogli promatrati prirodne vrijednosti. 

Drugo najveće prirodno blago ove regije je termalna voda. Termalno kupalište i rekreacijski centar opskrbljen je vodom 57 C temperature i s prinosom od 1300 litara po sekundi. Otvoreni su vanjski bazeni, rekreacijski bazeni i odjel za wellness. Veliki broj turista-kupača nam dolazi iz Virovitice.

 


Zgrade zaštićene kao kulturno dobro

 

 

 

- Rimokatolička crkva, sagrađena 1814-1821 u kasno baroknom stilu. Trenutno – nakon što je više puta obnovljena – glede stila je eklektična.

 

- Szechenyijev dvorac u Somogytarnoci sagrađen je 1875 u eklektičnom stilu. Oko dvorca nalazi se vrijedan park veličine 3 hektara s rijetkim primjercima drveća.

 

- Dvorac u Középrigócu sagrađen je 1930. u neobaroknom stilu, oko njega park veličine 35 hektara. Trenutno se u njemu nalazi Učenički dom za srednjoškolce.

 

- Na židovskom groblju nalaze se vrijedni grobovi židovskih obitelji.

 

- Na groblju u Somogytarnoci nalazi se grobnica grofovske obitelji Szechenyi. (građena između 1900-1903)

 

AddThis Social Bookmark Button

Program i usluge